Losskøyta Ejdern
Ejdern er en losskøyte tegnet av Albert Andersson i samråd med Colin Archer, hun er bygget hos Lundgren og Karlsson på Klippan i Gøteborg i 1894. Hun er 39,5 fot lang over dekk 14,5 fot bred og stikker 6 fot i vannet. Minste fribord er i meter, 0,9 meter, i baugen 1,3 meter. Skroget er bygget av eik på 3 * 4 toms doble spant med steamede askeribber, og klinket med kobbernagler. En utvendig jernkjøl veier 2,4 tonn og innvendig har hun 1,5 tonn ballast i formstøpte jernbetongblokker. Ejdern har gaffelrigget mast på 49,2 fot fra dekk, avstivet av fire solide barduner og fokkestag. Klyverbommen stikker 13 fot fram med syrefaste vaierstag. Hennes seil er hvite og storseilet løsfotet, med klyver, fokk, topp- og storseil fører hun ca. 107 kvadratmeter seil. Hun har flere klyvere av varierende størrelse til forskjellige vindforhold. Vi har én fokk, et toppseil og et storseil. Båten styres med rorkult fra en liten dyp styrcockpit. Kompasset er av merket Cassens & Plath og står på en sokkel foran styreluken. Rekkene er cirka en fot høye og to fot høye rekkesepter bærer en taurekke fra for til akter.

Ned leidern fra forluken havner man i forpiggen. Her er opplagsrom for reserveseil, tauverk, materiale og kjetting plassert i hyller og binger. Det er også en soveplass i forpiggen. Beveger man seg akterover kommer man til Ejderns toalett, som oppstår når man åpner toalettdøra og med den skjermer sitt ærende fra nysgjerrige øyne. Selve toalettet har en dual vakumpumpe som sikrer hurtig ekspedering av uønskede avfallstoffer. Forbi toalettet kommer man til Ejderns sovelugar med fire køyer, Det er to køyer over hverandre på hver side og køyene er utsyrt med slingrebrett, Under køyene er det gode tørre rom for klær og proviant. Gjennom en tynn eikedør entrer man Ejderns salong, skutas hjerte, med sofa rundt salongbordet til babord og et navigasjonsbord på styrbord side. Lenger akter ligger Ejderns bysse, med en dobbel gasskomfyr og servant. Lengst akter i babord hjørne finner man Ejderns siste køyeplass, en stikkøye. Opp fra byssa går en leider opp til cockpit.
Jordomseiling
i antikvitet
Ejdern er en svensk losskøyte fra 1894 som for tiden er på langtur mot Brasil og sydligere breddegrader.

Satelittelefon!
Vi har fått oss satelittelefon og har telefontid på søndager mellom 18.00 og 22.00 norsk tid. Ring oss (og bruk masse spenn) på 00881631639125. Ingen bekymringer dersom vi har glemt å skru den på takk :-)