Bjarne Balje overbord
Det nærmet seg kvelden den 14. dagen på vår Atlanterhavskryssning. Det hadde vært en begivenhetsrik dag med Ekvatorkryssing og dåp av Ejderns mannskap til Sjømenn av den Nordlige og Sørlige Halvkule. Men det skulle bli enda en hendelse som vil bli husket fra denne dagen.

Vi var igang med å reve ned for kvelden mens Øystein satt med oppvasken på dekk etter nok et fortreffelig måltid. De tre Balje-brødrene Bjarne, Bilbo og Bruno hadde fått kjøkkentjeneste og surmulet over den behandlingen de fikk. Med et kom et vindkast som tok tak i Bjarne og regelrett blåste ham overbord. Det var Bilbo og Bruno som først oppjaget fikk Øystein oppmerksom på hva som hadde skjedd. "Balje overbord" ropte Øystein av full hals. Vi andre så opp fra det vi holdt på med og så hvordan Bjarne hvit av skrekk seilte akterover over bølgetoppene. De fleste av oss sukket noe resignert og regnte vel med at Bjarne kom til å forkomme på havet på samme måte som Tøybøtte Anna og Kevin Kost. "Vi henter ham igjen" sa Jon-Håkon med ett. "Mann overbordøvelse" sa Ole. "Ikke mist ham av syne Øystein" kommanderte Ole kjapt. "Beslå seil og start motor" fulgte Jon-Håkon myndig på.

Klyvern var allerede nede og vi beslo 2. rev før Harald som stod til rors vrengte over 180 grader. "Jeg ser ham ikke lengere" utbrøt en fortvilet Øystein. Ole lukket et øye og speidet utover med sitt ene alveøye. "Jeg ser ham! 30 grader babord". Vi nærmet oss fort, og alle seks av Ejderns mannskap gjorde seg klare med livliner på styrbord og babord. "Slakk av motor! Kun seil! Han kommer inn på styrbord side" ropte Emil som lå på babord side av baugen med hendene utstrakt ned mot vannet. Ole grep båtshaken og strakte den ut mot Bjarne som var halvfull av vann. Et lite velmenende dytt fikk ham til å velte. Bilbo og Bruno stod stive av skrekk på dekket og så på hvordan Bjarne begynte å synke. Men så steg han mot overflaten igjen. "Hvor er han?" "10 meter til babord". Oles ene alveøye skimtet såvidt Bjarne under vannet. Harald vrengte over så vi fikk Bjarne om styrbord. "Jeg hopper" sa Jon-Håkon mens resten av mannskapet stirret respektfullt på kaptainen som kastet seg ut i det store Atlanterhavet og tok et solid grep rundt Bjarne. Tre livliner gikk overbord og kapteinen og Bjarne kom fort på dekket. Redningsaksjonen hadde vært vellykket. Solen gikk ned i horisonten og Ejdern satt igjen kursen mot Sør-Amerika.Kommentér

Ditt navn:

Kommentar:

Vennligst tast in koden nedenfor:

 

_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jordomseiling
i antikvitet
Ejdern er en svensk losskøyte fra 1894 som for tiden er på langtur mot Brasil og sydligere breddegrader.

Satelittelefon!
Vi har fått oss satelittelefon og har telefontid på søndager mellom 18.00 og 22.00 norsk tid. Ring oss (og bruk masse spenn) på 00881631639125. Ingen bekymringer dersom vi har glemt å skru den på takk :-)